image

Hendrik Tuerlinckx wordt nog steeds in één adem genoemd met de Roeselaarse bekersuccessen. Terecht natuurlijk, want hij had zijn hand in het merendeel van de toernooizeges. Maar dit jaar zal hij niet de kapitein zijn die de beker in de lucht steekt, want in 2021 ruilde Tuerlinckx de landskampioen in voor Haasrode Leuven. “Of ik voor Roeselare zal supporteren zondag? Eerlijk? Ik zal niet kijken. Roeselare zit nog steeds in mijn hart en dat zal niet veranderen. Maar het doet te veel pijn om naar een finale te kijken die ik zelf niet speel.”
 
Torenhoog favoriet
De hoofdaanvaller weet natuurlijk als geen ander hoe het is om zo’n belangrijke wedstrijd te spelen. “Diezelfde week ging de focus volledig naar die finale. Fysiek was het kwestie van topfit te raken om een topprestatie te kunnen neerzetten. Die week moet niet meer tot het uiterste gegaan worden, de laatste ongemakken moeten gewoon weggewerkt worden. Daarnaast is het ook belangrijk om mentaal klaar te zijn. Als je je de hele week zit op te fokken, dan kan je nooit een goede wedstrijd spelen. Rustig blijven is de regel.”

“Die wedstrijden in het Sportpaleis zijn natuurlijk waarvoor je het doet. Die bekerfinales staan in de top 10 wedstrijden van mijn carrière. Ik zie ze op hetzelfde niveau als de wedstrijden met de nationale ploeg op het WK in Polen of in de Champions League tegen Belchatow met 16 000 uitzinnige fans. Dat is immens.”

“Er is niet echt één finale die er voor mij uitspringt. De eerste is misschien wel de speciaalste omdat je alles voor een eerste keer meemaakt, maar qua wedstrijd zelf viel het wat tegen. Wat ook vaak zo is trouwens. De bekerfinale moet het van de sfeer en spanning hebben en het spelpeil lijdt daar vaak onder. Het is de beleving die bijblijft.”

Zou het dit jaar dan ook een makkelijke zege voor Roeselare worden? “Ik denk het wel. Een favorietenrol is niet altijd een geschenk, maar in dit geval is Roeselare echt wel torenhoog favoriet. In onze competitie hebben Roeselare en Maaseik toch bewezen dat zij toch nog steeds een trapje hoger staan dan de rest. Als het niveauverschil kleiner is, is de favorietenrol soms moeilijker te dragen. Maar ik verwacht dat Roeselare de lijn van het hele seizoen gewoon zal doortrekken.”
 
Gouden punten
Een week na de bekerfinale kan ook Tuerlinckx zich meten met de beste ploegen van het land, want dan starten de playoffs. Haasrode Leuven eindigde in de reguliere rangschikking net onder de grote twee en wil die derde plaats ook graag verdedigen. “Het is voor het eerst in de geschiedenis van onze club dat we die derde plaats na de competitie bezetten, dat is op zich al een unieke prestatie. En dat is ook waar we op mikken: de aansluiting vinden met de grootste ploegen van het land. Dat is ambitieus, maar het is wel een stap in de goede richting.”

“Roeselare en Maaseik bijhalen zie ik ons niet direct doen. Beide ploegen zijn de voorbije weken nog stevig gegroeid. Meer financiële middelen zorgt natuurlijk rechtstreeks voor meer kwaliteit. Dat neemt niet weg dat we elke week voluit zullen spelen en elke kans benutten. Maar vooral voor plaats drie wordt het spannend. Gent startte sterk en kende daarna een kleine terugval, voor Menen ging het andersom. Aalst heeft het nu even iets moeilijker, maar heeft goede spelers en als die elkaar vinden, kan het plots snel gaan. In die zin is het goed dat we op de derde plaats eindigden en dus met een voorsprong kunnen starten door de bonuspunten. Dat kunnen gouden punten blijken.”

Voor Tuerlinckx was het toch een beetje thuiskomen in Leuven. Het startte voor hem allemaal echt in Averbode, waar hij nog steeds een trouwe supportersschare achter zich heeft. Toch was het VC Heverlee – dat nu Haasrode Leuven is – waar de Brabander zijn eerste stappen in het volleybal zette. “Mijn eerste jaar was toch meer aanpassen dan ik hoopte. Het seizoen startte niet ideaal met een zware blessure. Dat hoort natuurlijk bij topsport, maar was relatief moeilijk. Daarbovenop kwam ook dat ik uit mijn comfortzone getrokken werd die ik in dertien jaar Roeselare had opgebouwd.”

“Deze jaargang gaat het al een pak beter. Ik pikte mijn ritme op en speel terug op het niveau dat ik voor ogen houd. Ik ben ook zeer tevreden in Leuven. Het is een club met veel potentieel en met de juiste mensen in het bestuur die de nodige knowhow hebben. Aan dat project draag ik graag mijn steentje bij. En misschien komt er wel eens een kans om met VHL naar het Sportpaleis te gaan. Als we wat meeval hebben bij de loting, zoals Menen dat dit jaar had, kunnen we misschien een gelijkaardige weg afleggen.”

In tegenstelling tot Roeselare, speelt Leuven niet standaard mee voor de prijzen. “Dat wist ik op voorhand, maar het is toch best moeilijk voor mij. Ik ben een topsporter en wil dus altijd het hoogst mogelijke halen. Waar vroeger titel en beker speelbaar waren, moet ik nu eerder voldoening halen uit de spelvreugde, een derde plaats en een eventuele stunt tegen een topper. Dat is lastig, maar ook goed. Want het zorgt ervoor dat ik veeleisend blijf voor mezelf en ploegmaats om ons zo te pushen naar betere prestaties. Laat dat dus maar even lastig blijven.”