Nieuws

>

Charleroi speelt weer mee voor de prijzen

Charleroi speelt weer mee voor de prijzen

Algemeen

wo, 31 jan 2024

Vijftien jaar geleden deed Charleroi mee voor de prijzen. Meer nog: in 2009 pakte het de titel, in 2012 de Beker van België. Maar daarna volgde radiostilte. Tot nu, want Charleroi doet weer helemaal mee met de koppositie in de Liga en een plek in de bekerfinale.

Vijftien jaar geleden deed Charleroi mee voor de prijzen. Meer nog: in 2009 pakte het de titel, in 2012 de Beker van België. Maar daarna volgde radiostilte. Tot nu, want Charleroi doet weer helemaal mee met de koppositie in de Liga en een plek in de bekerfinale.

 

Een opvallende naam in het Charleroiplunje is spelverdeelster Jutta Van de Vyver die ook bij de Yellow Tigers het spel verdeelt. De overstap naar Charleroi leek twee jaar geleden een sprong in het ongekende, maar draaide zeer goed uit. “Eigenlijk was ik in de periode van mijn transfer redelijk volleybalmoe. Ik praatte met een aantal clubs, maar eigenlijk kwam er nooit echt iets uit de bus. Tot ik praatte met Dimitri Piraux, onze coach. Zijn visie sprak me aan, overtuigde me en ik heb nog geen minuut spijt gehad van mijn keuze.”

 

“Dimitri wil stap voor stap groeien met de ploeg. We willen allemaal stappen vooruitzetten en daarbij wordt het mentale luik niet uit het oog verloren. Bij Charleoi staat de speelster echt centraal. Heel belangrijk is dat ieder zich mentaal goed voelt om optimaal te presteren. Zowel als deel van de groep, maar ook als hele groep. Hierbij heeft Dimitri een belangrijke rol. De manier hoe hij de ploeg benadert, heb ik nog niet meegemaakt.”

 

Het verhaal van Charleroi is ook anders dan bij Asterix, de vorige ploeg van Van de Vyver waarmee ze de grootste successen tot nog toe boekte. “Asterix is een opleidingstraject met een nadruk op prestatie. De buitenwereld ziet hen altijd als de grootste uitdager omdat er zo veel jong Belgisch talent aanwezig is en hard gewerkt wordt om elke speelster beter te maken. Dat is anders in Charleroi. Onze doelen zijn minder expliciet uitgesproken, maar ze leven wel in de groep. Wij hebben ook meer buitenlandse speelsters in de ploeg en leggen de nadruk meer op de groep om er zo het maximum uit te halen.”

 

Inhaalbeweging

Het Waalse volleybal zat een tijdje in de luwte, maar daar komt dus stilaan verandering in. “Toen ik net startte op het hoogste niveau, was Charleroi echt wel één van de toppers in het circuit. Ik zie zeker het potentieel om van Charleroi terug een ploeg te maken die meedoet voor de prijzen, ook op langere termijn. De Waalse jeugdwerking zit nog niet op het niveau van de Vlaamse, maar er wordt hard gewerkt om een inhaalbeweging te maken. Ook in Tchalou loopt er een sterk project. In Vlaanderen zijn er nog meer jeugdploegen, maar ook hier kijken ze naar de Yellow Tigers en raken jongeren begeesterd door ons verhaal.”

 

“De droom van elke club is om een volledige eerste ploeg uit te bouwen met jeugd, maar ik geloof niet dat dat mogelijk is. Het zou wel leuk zijn als er enkele talenten zouden opstaan uit onze jeugdwerking en zo de ploeg mee naar omhoog zou kunnen trekken. Ook een bekerfinale kan helpen om meer jongeren naar de zaal te krijgen en dan wordt de kans weer groter dan er ergens zo’n talent opduikt.”

 

Kiezen tussen beker en competitie doet Charleroi niet. “We willen wel maximaal voorbereid in die bekerfinale staan, maar verliezen de competitie zeker niet uit het oog. We houden de voetjes op de grond.”

 

“Het is op dit moment al een heel mooi seizoen, maar we kunnen het helemaal geweldig maken door één of twee trofeeën toe te voegen aan de prijzenkast. Maar daarbij is ook de weg ernaartoe belangrijk. Hoe we de bekerfinale afdwongen, was bijvoorbeeld heel mooi na een golden set. Nu willen we graag die kers of kersen op de taart.”  

 

Tekst: Vincent Libin