Nieuws

>

De competitieformule voor seizoen 22-23 is licht gewijzigd

De competitieformule voor seizoen 22-23 is licht gewijzigd

Mannen Liga

di, 20 sep 2022

De competitieformule van de Liga A Mannen zal er vanaf volgend seizoen (2022-2023) anders uitzien. Na drie seizoenen met acht ploegen, komt er dankzij promovendus Axis Guibertin ook een negende ploeg op het hoogste niveau.

DE NIEUWE COMPETITIEFORMULE

De competitieformule van de Liga A Mannen zal er vanaf volgend seizoen (2022-2023) anders uitzien. Na drie seizoenen met acht ploegen, komt er dankzij promovendus Axis Guibertin ook een negende ploeg op het hoogste niveau.
Aan de reguliere competitie verandert er eigenlijk niets, op het feit na dat er elke week één ploeg zal mogen rusten. De negen ploegen zullen twee keer (heen en terug) tegen elkaar spelen en na zestien wedstrijden wordt een rangschikking opgemaakt. De top zes neemt het vervolgens tegen elkaar op in de Champion Play Off. Daarbij wordt een startbonus toegekend aan de ploegen volgens hun ranking. De leider uit de reguliere competitie start met 5 punten aan de nacompetitie, de nummer twee krijgt er 4 punten bij. En zo gaat er telkens een punt van de bonus af, zodat alleen de nummer zes zonder voorgift start. De zes ploegen spelen opnieuw twee keer (heen en terug)  tegen elkaar, waardoor elke ploeg tien wedstrijden afwerkt en een nieuw overzicht komt.

Tegelijkertijd werken de drie laagst gerangschikte ploegen na zestien matchen de Challenge Play Off af. De rode lantaarn start die zonder punten, terwijl de voorlaatste 1 extra punt krijgt en de nummer zeven 2. De ploegen spelen twee keer (heen en terug)  tegen elkaar, zodat er na vier wedstrijden per ploeg (verdeeld over zes speeldagen) ook daar een nieuwe stand wordt opgemaakt.

Daarna kunnen de prijzen worden uitgedeeld. De hoofdprijs gaat natuurlijk naar de kampioen. Om die aan te duiden speelt de top twee van de Champion Play Off, de Champion Final, net als de voorgaande jaren, ineen best-of-five. De ploeg die het eerst drie wedstrijden weet te winnen is kampioen. Ook de nummers drie en vier verzekeren zich rechtstreeks van een Europees ticket.

Als de Beker van België naar één van de andere vijf ploegen ging, zijn op dat moment alle tickets uitgedeeld (want de bekerwinnaar wordt dan beloond met deelname aan de  CEV Cup) en wordt het seizoen daar beëindigd. Mocht een ploeg uit de top vier de bekerlaureaat zijn, volgt er nog een strijd om Europa in te mogen. De nummer vijf van de Champion Play Off speelt tegen de nummer twee uit de Challenge Play Off en de nummer zes van de Champion Play Off speelt tegen de winnaar van de Challenge Play Off. De winnaars van beide duels nemen het tegen elkaar op in een finale waarbij de winnaar volgend seizoen ook Europees speelt. Deze confrontaties worden steeds in één wedstrijd afgewerkt, waarbij het thuisvoordeel voor de hoogst gerangschikte ploeg (Champion Play Off of Challenge Play Off) is.

Europese tickets
Champions League
– Winnaar van de Champion Final
– Verliezer van de Champion Final

CEV Cup
– Nummer 3 van de Champion Play Off
– Bekerwinnaar OF nummer 4 van de Champion Play Off (als bekerwinnaar in de top 3 eindigde van de Champion Play Off) 

Challenge Cup
Nummer 4 van de Champion Play Off (als de bekerwinnaar niet in de top 4 eindigde) OF de winnaar van het duel met kruisfinales tussen nummer vijf en zes van Champion Play Off en de nummers één en twee van de Challenge Play Off