Nieuws

>

“Vital Heynen maakte een betere speler van mij en een beter mens”

“Vital Heynen maakte een betere speler van mij en een beter mens”

Mannen Liga

do, 29 sep 2022

Nu het nieuwe seizoen voor de deur staat, polsten we bij de coaches naar welke spelers we deze jaargang zeker in de gaten moeten houden. Daarbij is iedereen benieuwd hoe Simon Plaskie en Seppe Rotty zich zullen manifesteren in een topclub, maar er wordt ook uitgekeken naar het nieuwe Maaseikse goudhaantje: de Griek Anthanasios ‘Sakis’ Protopsaltis.

De sympathieke 29-jarige Griek komt de Limburgse hoek versterken en speelde eerder onder meer voor Panathinaikos, Radom, Narbonne en Friedrichshafen. “Het is een hele eer als trainers je hoog inschatten, maar uiteindelijk gaat het om mijn prestaties op het veld. Daaruit zal blijken of het al dan niet terecht was.”
Dat de keuze naar Maaseik ging, was voor Protopsaltis logisch. “Het is een traditieclub met een immense geschiedenis. Onze doelen en ideeën kwamen heel snel overeen. De manier van werken beantwoordt helemaal bij hoe ik wil trainen en spelen.”
“Dit is echt een heel grote stap voor mij. De interne structuur is zeer professioneel en elk jaar speelt de ploeg mee bovenin. Ook in Europa is Maaseik een grote naam waar het ook vaak goed presteert. Ik wil in eerste instantie zelf een betere speler worden. Dat weerspiegelt vanzelf op het team en daar wint iedereen bij.”
“Ik voel me hier alleszins al helemaal thuis. Ik ben onmiddellijk goed opgevangen in het team en je merkt dat iedereen voor je klaar staat. Het is een echte familie waarmee ik me nu al verbonden voel. Ik denk dat ook dat een zeer belangrijke voorwaarde is om een goed team te hebben.”
 
Depestele
Met het warme Limburg maakte Protopsaltis al uitgebreid kennis, maar de tegenstrevers inschatten, lukt nog niet helemaal. “Natuurlijk ken ik nog niet iedereen, maar ik weet wel dat de Belgische ploegen het – ook op Europees vlak – goed doen. Ik ken ook enkele spelers omdat ik hen ontmoette met de Griekse nationale ploeg. Qua concurrenten hoorde ik dat Roeselare en de ploeg van Depestele (Menen, red.) het vorig jaar heel goed deden.”
In Griekenland kennen ze Frank Depestele dus ook. “Natuurlijk. Hij is één van de beste spelverdelers er ooit waren. Daarbovenop speelde hij nog bij Panathinaikos en daar liet hij toch een stevige indruk na.”
 
Techniek
De nieuwe Griek wordt dan wel bestempeld als een smaakmaker, hij wordt toch vooral gezien als een atypische speler. “Ik reken meer op mijn techniek dan op mijn fysiek. Volleybal wordt ook met het verstand gespeeld en daar probeer ik het verschil te maken. Op zich zie ik het ook wel als een compliment om als een ander soort speler gezien te worden. Als mensen over je spreken, is dat altijd goed.”
Een betere speler werd Protopsaltis zeker ook bij Friedrichshafen, waar hij onder de vleugels van Vital Heynen onder meer 3 Duitse bekers verzamelde. “Vital Heynen had direct grote verwachtingen en het duurde even voordat we ons daar als team een voorstelling bij konden maken. Maar eens dat lukte, zetten we allemaal grote stappen vooruit. Hij heeft me echt vooruit geduwd en daarom zie ik hem ook als de beste coach met wie ik ooit samenwerkte. Hij heeft met niet alleen laten groeien als volleyballer, maar ook als mens. Elke dag was een leermoment en hij liet je ook echt nadenken.”
“Ik polste niet zelf bij hem voordat ik mijn keuze maakte, maar ik kreeg wel een bericht van hem waarin hij me wat meer uitleg gaf over Maaseik als plaats en club.”


Foto: https://gigancisiatkowki.eu/