Bert Vandewalle is een nieuwe naam in de volleybalwereld, maar heeft best wel wat ervaring in de verzekeringswereld als Head of Corporate Relations bij AG Insurance. Daarnaast speelt hij nog steeds recreatief volleybal in Lede. “Ik ben benieuwd om deze wereld te ontdekken,” vertelt de nieuwe voorzitter van de Liga.
“Ik ken volleybal als sport die ik zelf speel op een lager niveau en omdat ik er graag naar ga kijken, maar ik heb nooit in andere organen gezeten. Dat was ook een belangrijke plus bij mijn aanstelling, omdat ik daardoor geen banden heb met andere clubs en onafhankelijk kan optreden.”
De vorige voorzitter, Luc Haegemans, schuift door naar Volley Vlaanderen, waardoor zijn stoel bij de Liga vrijkwam. “Marie De Clerck en Luc Haegemans vormden de voorbije jaren een prima tandem en leverden uitstekend werk. Er is een professionele aanpak op een gestructureerde manier, wat volledig hun verdienste is. Ik wil nu vooral de bestaande elementen bestendigen en mij volledig inwerken in de materie. De samenwerking met Marie is heel vlot gestart en het is een heel aangename manier van werken om samen alles met elkaar af te stemmen en te sparren.”
“Als voorzitter ben ik de persoon die het geheel faciliteert. De twintig ploegen en hun entourage doen het echte werk. Maar om dat te kunnen doen, moet er een goed kader zijn. De Lotto Volley League moet er voor elke club zijn en als doel hebben elke club op zijn tempo te laten groeien. Ik wil dan ook de belangen van alle clubs behartigen en in gesprek blijven gaan met alle stakeholders, zoals de gewestelijke federaties en Volley Belgium.”
Attractiever
Natuurlijk heeft de nieuwe voorzitter ook enkele eigen accenten. “Ik wil de zichtbaarheid van het professionele volleybal in ons land verder vergroten. Er komen al heel wat wedstrijden op televisie, maar we moeten verder durven kijken naar een model dat economisch rendabel is. De sport is mooi, en we moeten de supporters bereiken waar zij het willen, via livestream, social media feeds, en met inhoud die hen interesseert, en zo het geheel attractiever maken.”
“Daarnaast wil ik ook dat de clubs er zelf wel bij varen. Door samen aan tafel te gaan zitten en de krachten te bundelen over de dames en heren liga heen, hebben we meer onderhandelingskracht. Denk maar aan het video challengesysteem wat een serieuze investering is voor alle clubs. Door het aankoopproces samen te doen voor beide liga’s, kunnen we ook een betere voorwaarden onderhandelen en daar wordt iedereen beter van.”
Synergie
“Het is natuurlijk een publiek geheim dat de clubs op verschillende snelheden werken. Het is interessant om dat proces te synchroniseren. Heel wat noden zijn gelijkaardig voor alle clubs. Het verschil tussen mannen- en vrouwenploegen in ons land is voornamelijk budgettair, maar de organisatorische thema’s zijn dezelfde. Daarom is het heel interessant dat we de beide kanten op eenzelfde professionele manier aanpakken. De synergie tussen beide liga’s zorgt voor heel wat voordelen. Het schaalvoordeel, zoals bijvoorbeeld bij het video challengesysteem, maar ook de gesprekken met CEV. Nu merken we dat Europees volleybal spelen heel duur is voor de clubs. De fysieke verplaatsingen, overnachtingen, de verplicht te dragen kost voor de TV productie: dit neemt een heel grote hap uit het budget van een Belgische club, en daar moet gezocht worden samen met de federaties en de CEV naar een oplossing die de kost beheersbaar houdt. ”
Dit jaar promoveren er drie ploegen naar de Lotto Volley League (één bij de heren en twee bij de dames). Dat was lange tijd geen evidentie. “We hebben nu zowel bij mannen als vrouwen tien ploegen. We willen evolueren naar twee keer twaalf ploegen. Zolang we dat aantal niet hebben houden we het bij een gesloten competitie, want ploegen moeten de tijd krijgen zich aan te passen en hun investeringen te laten renderen. Daarom willen we de nieuwkomers de eerste jaren beschermen en de licentievoorwaarden tijdelijk soepeler toepassen om de stap niet onoverbrugbaar te maken.”
Bert Vandewalle - bert.vandewalle@belgianvolleyleague.be - 0478/221790