Nieuws

>

Drie nieuwelingen in Lotto Volley League

Drie nieuwelingen in Lotto Volley League

Mannen Liga

zo, 15 sep 2024

Tien ploegen, bij zowel mannen als vrouwen in de Lotto Volley League. Dat was alweer even geleden. Het streefdoel is twaalf in elke reeks, maar ondertussen verwelkomen we drie nieuwe teams op het hoogste niveau: twee bij de vrouwen, één bij de mannen. Wij spraken met enkele bestuursleden.

 

Thuismakers Brabo Antwerp Volley Team – Thomas Rossie

 

“Reis begint pas”

Na het faillissement was Antwerpen een tijdje weg op het hoogste niveau, maar na enkele seizoenen keert de Scheldestad terug. “Het was al een paar jaar ons doel, maar we pakten enkele keren naast de prijzen. De opzet van het project is zowel met vrouwen als mannen een stabiele club te zijn in de Lotto Volley League. Bij de vrouwen zetten we al stappen, maar bij de mannen nu dus onze eerste.”

 

“De schaduw van het vorige avontuur hangt hier nog wel. Sommige deuren openen zich op dit moment niet. Het volleybal lijkt soms verbrand. Maar wij bouwen ambitieus verder en zijn ervan overtuigd dat we met voldoende tijd die deuren terug kunnen laten opengaan. Ons project is onderbouwd en we matchen onze ambitie met onze mogelijkheden. We zijn nieuw bij de mannen en gaan alles doen om er een goed seizoen van te maken, maar het is altijd afwachten wat dat sportief betekent.”

 

“We zullen dit jaar zeker niet voor de prijzen meespelen. Laat ons maar rustig stappen zetten. Dat neemt niet weg dat we hopen dat er een moment komt dat we terug bovenin kunnen meedraaien. Deze stad heeft potentieel voor topvolleybal, maar dan mogen we niet dezelfde fouten maken. En dat weten we.”

“Omdat we aantreden in een besloten competitie is het risico minder groot en krijgen we de kans om ons aan te passen. Want het verschil tussen eerste nationale en de Lotto Volley League is immens. Op het tweede niveau wordt er veel minder getraind en zijn er heel andere vereisten qua infrastructuur. Ook de budgetten zijn er een fractie van die in de Liga.”

 

“We zijn terug en dat is een opluchting. Maar onze reis eindigt hier niet, ze begint pas.”

 

VC NRG Geel – Stef Oltenfreiter

 

“Ten volle genieten”

 

Halfweg vorig seizoen polsten we al even bij Geel of het een promotie zag zitten, maar toen werd eerder afkerig gereageerd. Enkele maanden later staan de Kempenaren wel gewoon tussen de tien beste vrouwenploegen van het land. “Twee dingen hebben ons in tussentijd overtuigd. Ten eerste waren er de resultaten. De ploeg heeft het uitzonderlijk goed gedaan en vlot de titel gepakt. We wilden de ploeg belonen met deze promotie. Zo kunnen de speelsters proeven van volleybal op het hoogste niveau.”

 

“Ten tweede willen we graag de uitdaging aangaan. Twintig jaar geleden speelde onze ploeg nog in provinciale en nu staan we de Lotto Volley League. Het kan toch niet mooier worden? Het is de kroon op het werk dat het vorige bestuur heeft geleverd.”

 

“Dat wil niet zeggen dat het voor ons maar een avontuurtje is. We willen dat dit lukt en kijken vooruit voor een langere periode. Ook omdat er heel wat investeringen nodig zijn om onze club te laten meedraaien. We hebben de kans gekregen om stap voor stap te ontwikkelen, maar willen dit wel op een doordachte manier doen. Daarom zullen we ook op geregelde tijdstippen evalueren. Dat er dit jaar geen daler is, speelde eigenlijk geen rol in onze beslissing.”

 

“Waar we wel over zullen blijven waken, is dat onze anderen ploegen hier geen nadeel aan ondervinden. Iedereen moet welkom zijn en dat is zo voor de speelsters van onze eerste ploeg tot die van de laagste provinciale reeksen. In totaal zijn er bij ons dertig ploegen actief en we willen in iedereen investeren.”

“We willen nu zien hoe onze ploeg het een reeks hoger zal doen. Op termijn zullen we misschien versterkingen zoeken, maar dat is nu niet aan de orde. Onze eindklassering zal ook niet zeggen of we al dan niet een goed seizoen speelden. Natuurlijk is het leuker om af en toe te winnen, daar zal ook aan gewerkt worden. Maar als we op de laatste plaats eindigen nadat we goed volleybal speelden, zullen we niet ontgoocheld zijn.”

 

“Er is geen druk, we willen hier ten volle van genieten.”

 

Vlavo Saturnus Michelbeke – Sonia Van Cauwenberghe

 

“Tchalou als voorbeeld”

 

Omdat Genk en Leuven niet meer op het hoogste niveau wilden acteren, kreeg ook Michelbeke de aanbieding om te stijgen. “Het is altijd onze ambitie geweest. In eerste instantie lukte het niet, omdat we de titel niet pakten. Maar we zijn toch blij dat we deze kans kregen en wilden die met twee handen grijpen.”

 

“Ik denk dat Michelbeke gewoon een plaats heeft tussen de beste ploegen van het land. In de laatste twee decennia speelden we alleen de laatste twee jaren in eerste nationale. Op deze laatste passage na waren we een vaste waarde. Die willen we blijven.”

 

“Dat wil niet zeggen dat het een evidente opgave wordt. Ik pretendeer niet dat we ons tussen de topploegen zullen nestelen. De eerste drie wedstrijden wordt het zelfs direct heel moeilijk. Daarin treffen we de top drie van vorig jaar. De kans is reëel dat we dus met 0 op 9 starten. Maar ik zie wel kansen in het laatste peloton met Antwerpse ploegen als Antwerp, Geel en Noorderkempen.”

 

“Het is geruststellend dat we niet kunnen zakken. Als twaalf ploegen het streefdoel is, zijn we zelfs even zeker van onze plaats in de Lotto Volley League, maar het is niet leuk om altijd te verliezen. We willen ons ook wel echt tonen.”

 

“En ondertussen krijgen we wel tijd om beter te worden. Onze infrastructuur moet wat aanpassingen ondergaan. Dit jaar gaan we de lampen vervangen omdat de lichtsterkte te laag is, volgend jaar willen we investeren in een zwevende vloer. Terwijl zullen we ook de omkadering uitwerken, zowel op sportief als extrasportief vlak.”

 

“De voorbereiding voor dit seizoen liep niet helemaal zoals gehoopt omdat we pas laat geïnformeerd werden over onze deelname aan de Lotto Volley League. Maar omdat we zeker niet dalen, kunnen we het hele jaar werken op de verdere uitbouw met speelsters uit eigen land. Want nu was de eigen vijver al leeggevist en moesten we naar buitenlandse speelsters kijken die toch een pak duurder zijn.”

 

“Ik ben blij dat we terug zijn en neem het verhaal van Tchalou als voorbeeld. Enkele jaren geleden nog helemaal onderin en vorig jaar nummer twee. Hopelijk kunnen wij ook verder doorgroeien.”

 

Tekst: Vincent Libin