Nieuws

>

Robbe Van De Velde depanneerde Red Dragon

Robbe Van De Velde depanneerde Red Dragon

Algemeen

wo, 27 sep 2023

De zomer was niet echt memorabel, maar de nazomer mocht er zijn. En dat was ook zo in het volleybal. Zowel de Yellow Tigers als de Red Dragons lieten zich gelden op het EK. Bij de mannen ook Robbe Van de Velde (Aalst) op een ongewone positie.

“Ik denk dat we tevreden mogen terugblikken op het Europees kampioenschap”, stelt Van de Velde. “We haalden ons doel door de 1/8e finale te bereiken en lieten enkele mooie dingen zien tegen Duitsland, Servië en Polen. Tegen grotere landen hebben we sowieso niets te verliezen en kunnen we makkelijker ons niveau opkrikken. De eerste twee sets tegen Duitsland waren heel goed en we pakten een set en bijna meer tegen toppers als Servië en Polen, de latere winnaar. Daar mogen we zeker fier op zijn. Natuurlijk blijft er ruimte voor progressie.”

Over het eigen toernooi was Van de Velde minder blij, maar dat bleek geen evidente opdracht. “Ik haalde niet het niveau dat ik in de voorbereiding haalde. Vooral in de eerste twee wedstrijden was het nog zoeken. De positie in het midden was voor mij echter compleet nieuw en ik kon er slechts een maand op trainen. Het was een complete verrassing dat ik op die plaats zou depanneren. We zitten in België niet dik in de middenspelers en mijn lengte helpt me daar een handje. Maar het is natuurlijk een serieuze aanpassing. Je bent minder aanwezig in de wedstrijd. Op de hoek krijg je altijd nog wel enkele ballen, maar in het midden kan je op moeilijke momenten lang niet aangespeeld worden. Het is een andere soort volleybal omdat je meer je momenten moet kiezen.”

“We zijn wel overeengekomen om dit experiment niet te herhalen na het EK. De aanpassing is te groot en het zou ook te moeilijk zijn om me daarna weer om te scholen naar hoekspeler bij de club. Als de vraag in de toekomst nogmaals komt, zal ik er zeker over nadenken, maar nu gaat de focus terug op de training als hoekspeler. Het was na een maand al terug wennen aan de trainingen op receptie. Daarom is het goed dat ik het olympisch kwalificatietoernooi terug als hoekspeler bij de kern van de nationale ploeg zit.”

 

 

Bevestigen

De focus ligt nu nog op het behalen van een olympisch ticket. België neemt het daarin op tegen Polen, Argentinië, Nederland, Canada, Mexico, Bulgarije en gastland China. Als de Belgen in de top twee eindigen mogen ze in Parijs deelnemen aan de Olympische Spelen. 8 oktober weten we wie doorstoot, maar op 14 oktober ontvangt Aalst Gent al in de openingswedstrijd van de competitie. “Omdat ik pas enkele dagen voor de competitiestart kan aansluiten, probeer ik wel al op de hoogte te blijven van wat er speelt binnen de club. Het is al zeker dat ik daar als hoekspeler actief zal zijn. We willen alleszins beter doen dan vorig jaar waar de kern niet echt evenwichtig was en er wat problemen opdoken. Deze keer is er meer nagedacht over de samenstelling en kon er meer tijd genomen worden om een goede balans te bekomen. Daarom kijk ik ook optimistisch uit naar de Liga. Europees volleybal halen en doorstoten in de Beker van België lijken de hoofddoelen.”

“Het is niet omdat ik nu Red Dragon ben dat mijn status in het team plots verandert. Ik deed ervaring op, maar zal net als de andere spelers strijden voor mijn plekje. Vorig jaar was het mijn eerste jaar in de basis, dit jaar wil ik bevestigen. Hoe meer je speelt, hoe meer je bijleert en in die zin hoop ik opnieuw stappen te zetten.”
 
Tekst: Vincent Libin