Nieuws

>

Belgische succescoach wil ook naar EK met Slovakije

Belgische succescoach wil ook naar EK met Slovakije

Mannen Liga

vr, 20 jan 2023

Steven Vanmedegael is pas 36 jaar, maar staat wel al voor het vijfde seizoen aan het hoofd van topclub Roeselare. Drie bekers en twee titels haalde hij ondertussen binnen en dit seizoen ligt hij volledig op koers om er nog enkele prijzen bij te doen. En dat krijgt ook in het buitenland gehoor.

In de lijstjes die aan het eind van 2022 opgemaakt werden, passeerde Roeselare niet als ploeg van het jaar. Maar het hoorde er wel thuis. Nadat de West-Vlamingen vorig jaar overtuigend de titelfinale wonnen, stoomden ze dit seizoen door: zonder verliesmatch als leider van de competitie en vlot naar de bekerfinale. Architect van dat succes is Steven Vanmedegael die in 2018 overnam van Emile Rousseaux, die andere Roeselaarse succescoach, nadat hij vijf jaar aan zijn zijde stond als assistent.

“Ik kan als trainer alleen tevreden zijn na de recente resultaten,” knikt Vanmedegael. “Het minste wat je kan zeggen, is dat we onze start niet gemist hebben. Het lijkt allemaal misschien makkelijk, maar dat is het niet. Er is natuurlijk een basiskwaliteit bij elke speler, maar we vragen dat de spelers tot het uiterste gaan en dat doen ze ook. Vooral die grinta is de grootste meerwaarde van dit team. Iedereen wíl altijd winnen en die gretigheid levert punten op.”
 
Champions League of CEV Cup?
“We zijn natuurlijk op verschillende fronten actief en daardoor krijgt iedereen mogelijkheden. Zo krijgt iedereen de kans om zich te tonen wanneer het kan en te rusten wanneer het moet. Omdat iedereen voortdurend aan de bak komt, blijft er goesting in het team om te presteren en houdt iedereen elkaar scherp. Het betekent ook wel dat er een uitgebalanceerde ploeg moet staan waarin er geen te grote verschillen zijn bij een verandering. Dat is ook de reden waarom we nooit een speler voor één jaar aan ons verbinden, maar altijd kiezen voor meerjarige contracten. Daardoor moeten we ons huiswerk goed maken en zijn er meerdere keuzes per positie.”

Ook in Europa gaat het goed. Voorlopig staat Roeselare op de tweede plaats in poule C van de Champions League, onder de Italiaanse topploeg Civitanova. Woensdag 25 januari wordt de laatste wedstrijd in Civitanova afgewerkt; een moeilijke verplaatsing. “Makkelijk wordt het zeker niet, maar dat was het ook thuis niet tegen hen. En toch sleepten we bijna een vijfsetter uit de brand. Ook in Tours was het zwaar, maar daar wonnen we toch. Aangezien de Italianen al geplaatst zijn en het weekend voor en na ons duel een topmatch in eigen land afwerken, bestaat de kans dat zij hun focus verleggen en op die manier dienen er zich opportuniteiten aan. Natuurlijk willen we verdergaan in de Champions League, maar gelukkig is er ook het opvangnet van de CEV Cup, dat zorgt ook voor rust.”

Doorstoten in de Champions League zou een topprestatie zijn. Alleen de beste acht ploegen van Europa gaan door naar de knock-outfase en tussen de huidige Italiaanse en Poolse grootmachten is dat allerminst een evidentie. In die landen is volleybal toch nog wat groter en de budgetten navenant. En toch is onze landkampioen tot de laatste speeldag in de running voor een topprestatie, iets wat vaak weinig weerklank krijgt in ons land. “Is het een must om door te stoten? Nee. Maar het zou wel een fantastische prestatie zijn, zeker in deze groep. Het zou ons zeker een boost geven. Het klopt dat er in eigen land niet veel schijnwerpers staan op deze kans, maar dat maakt voor ons weinig verschil. Of er nu veel of weinig aandacht zou zijn, wij gaan er niet anders door spelen. Wij willen ons gewoon heel graag plaatsen. Dat is iets wat niet vaak gebeurt.”
“Om dat vaker te kunnen laten gebeuren, zou onze competitie een upgrade moeten ondergaan. Dat kan door altijd in volwaardige zalen te spelen op een professionele vloer. Nu zie je ons vaak aantreden in kleine sportzalen met een wirwar aan lijnen op het veld. Dat zorgt niet voor een optimale beleving voor spelers en publiek. Daarnaast zouden we ook het aantal discussies moeten beperken. We hebben een systeem om betwistbare situaties uit te klaren, maar we zetten het nog te weinig in. Die challenges zorgen voor geloofwaardigheid, zeker wanneer het spel steeds sneller gaat en het menselijk oog niet alles tijdig kan registreren. We hebben nood aan eerlijk volleybal in goede omstandigheden met de juiste sfeer.”
 
Werk op de plank
Aan het eind van 2022 werd aangekondigd dat Vanmedegael aangesteld werd als bondscoach. De ambitieuze Brabander zocht en vond een nieuwe uitdaging in Slovakije. “De competitie duurt ongeveer zeven maanden voor ons. Dat betekent dat ik een halfjaar bezig ben met wat ik graag doe en dat andere half jaar thuis met mijn vingers draai. Aangezien stilzitten mijn ding niet is, was ik in die tussenperiode op zoek naar een landenteam om mij op te focussen. Er waren eerder contacten met Letland en Australië, maar die onderhandelingen werden nooit afgerond. Voor mij is dit de ideale stap in mijn carrière om mijn kwaliteiten verder te ontwikkelen. De Slovaakse bond koos voor mij door mijn achtergrond in jeugdwerking, maar ook omdat ik op mijn leeftijd al heel wat ervaring heb binnen een topploeg in Europa.”

“Ik kom terecht in een professionele organisatie waar ik in het eerste jaar een inloopperiode heb. Er is de European Golden League, maar er zijn ook projecten met de U22 om inzicht te krijgen in het spelerspotentieel. Het hoofddoel is natuurlijk de EK-kwalificatie in de zomer van 2024, maar ik heb nu al het gevoel dat er meer mogelijk is met deze groep. We willen zo snel mogelijk een basisstructuur en eigen spelstrategie integreren om ons met een goede instelling te profileren.”
Als bondscoach van een ander land heb je natuurlijk ook zicht op een andere spelerspoel waaruit je kan gaan vissen als je op zoek bent naar een opkomend talent. “Onze transferpolitiek is dat we vooral Belgisch talent willen aantrekken en opleiden, maar als er zich een interessant profiel aandient uit Slovakije zullen we dit zeker meenemen. Op dit moment is het nog te vroeg in het seizoen om dat al te concretiseren en ik ken nog niet iedereen die in aanmerking komt voor de Slovaakse nationale ploeg. Beide taken staan de komende maanden het programma, samen met enkele belangrijke afspraken in Europa, beker en competitie. Er is heel wat werk op de plank, maar het is logisch dat beide takenpakketten door elkaar lopen. Er zijn altijd vrije momenten in beide periodes die zo ingevuld kunnen worden. Door de huidige technologische hulpmiddelen, zoals videoconferenties of een databank met scouting, is het makkelijk om overal te werken. Niemand moet vrezen dat ik iets zal verwaarlozen, want zo zit ik niet in elkaar,” besluit Vanmedegael.